Det Forsømte Dannelsespotentiale

Torsdag den 6. februar kl. 8.30-10.00
  

Hvilke drømme og forhåbninger har vi for de nye generationers madkultur og maddannelse?
Og hvordan kommer vi derhen?

 

Otte ud af 10 børn ønsker at blive bedre til at lave mad. Det konkluderer Arla Fondens rapport Børn, Unge og Mad 2024. Desværre viser samme rapport også, at børns deltagelse i køkkenet er faldet markant over de sidste fire år. Det samme gælder børn og unges interesse for klimaet.

Hvor stiller det maddannelsen i dag? Som samfund er vi hidtil ikke lykkedes med at gøre sunde, bæredygtige måltider til det naturlige valg for vores børn og unge.

Maddannelse handler ikke kun om funktionel skolemad, men også om betydningen af de allerførste smagsindtryk, om forbindelsen til naturen, om værtsskab, om livsmestring og om måltidet som et transformerede rum i vores fællesskaber.

Til dette morgenmøde taler vi om, hvordan vi sammen og hver for sig kan arbejde for en bedre maddannelse for børn og unge - fra vuggestue til højskole.

Kom og vær med, og deltag aktivt i debatten.

 

PROGRAM

  • Claus Meyer byder velkommen
  • Professor og institutleder på Institut for Psykologi (KU) Annemarie Olsen fortæller om, hvornår vores smagspræferencer og madvaner dannes, og hvordan de kan påvirkes.
  • Pædagogisk leder i børnehaven Stenurten i København Maibritt Iversen fortæller om vigtigheden af en sammenhængende indsats på tværs af daginstitutioner og skoler.
  • Køkkenleder på Nymarkskolen i Svendborg og næstforkvinde i LOMA Camilla Suna deler af sine erfaringer med at bruge køkkenet som pædagogisk værksted og aktivere lokale leverandører som en ressource.
  • Grundlægger af Københavns Madhus og tidl. rektor på Hotel- og Restaurantskolen Anne-Birgitte Agger giver sit bud på, hvordan vi kommer madanalfabetismen til livs.
  • Diskussion og spørgsmål.

 

DET FØRSTE AF TRE MØDER OM DEN DANSKE MADKULTUR

Dette er det første i en række af møder, der fra forskellige vinkler sætter fokus på, hvordan vi udvikler vores madkultur i en mere sund, ansvarlig og omsorgsfuld retning. De næste møder fokuserer på landbrugets rolle (3. april) og hverdagsmaden (22. maj).

 

ARRANGØRER

Democracy x, Institut for Vilde Problemer og Meyers Madhus i samarbejde med Frej og Madkulturen.